-
Prima / MEDIA / Comunicate / Cerințe privind respectarea normelor și regulilor de apărare împotriva incendiilor la stații GPL
Cerințe privind respectarea normelor și regulilor de apărare împotriva incendiilor la stații GPL
18.10.2023
335 Accesări
1. Pentru proiectarea sistemelor de alimentare cu gaze a întreprinderilor industriale şi agricole, centralelor termice, SDÎG, SÎG, SAAG, se elaborează condiţii tehnice speciale, care reflectă specificul protecției lor împotriva incendiilor.
2. Pînă la executarea lucrărilor de punere în funcţiune, reglare şi umplerea rezervoarelor cu gaze lichefiate, trebuie să fie asigurată recepţia utilajului obiectului/obiectelor industriale periculoase pentru încercarea complexă, să fie puse în funcţiune mijloacele automate de protecţie contra avariei şi contra incendiilor.
3. În procesul lucrărilor de demarare-reglare pentru punerea în exploatare a obiectului/obiectelor industriale periculoase, se efectuează verificarea capacităţii de funcţionare a mijloacelor de stingere a incendiilor şi de ventilare a încăperilor cu pericol de deflagraţie.
4. Instrucţiunile de apărare împotriva incendiilor trebuie să corespundă cerinţelor actelor legislative şi documentelor normativ-tehnice în domeniul apărării împotriva incendiilor.
5. Teritoriile, încăperile de producţie ale staţiilor şi posturilor de îmbuteliere a gazelor trebuie asigurate cu mijloace primare de prevenire şi stingere a incendiilor.
6. Se interzice scurgerea GPL în cazul depistării deteriorărilor, expirării termenului verificării tehnice a rezervoarelor, lipsei presiunii remanente şi mijloacelor primare de stingere a incendiilor.
7. Depozitarea materialelor combustibile solide împreună cu lichide sau gaze combustibile nu este admisă.
Staţii de livrare, încărcare şi deservire a buteliilor GPL
8. În raza de 3 metri de la punctul de desfacere a buteliilor se interzice aflarea oricăror materiale (combustibile sau incombustibile), iar terenul din acest spaţiu trebuie acoperit cu nisip şi săpat periodic.
9. Şoproanele se execută din structuri metalice, cu fixarea pe platforme din beton, pe strat exterior parascântei, cu depăşirea conturului şoproanelor cu cel puţin 0,2 metri.
10. Şoproanele trebuie izolate pe perimetru cu plasă de sârmă cu ochiuri de maximum 0,05 metri.
11. Fiecare şopron este necesar să fie prevăzut cu uşă de acces cu dimensiunile de 1,0x2,1 metri cu toc, din profile metalice. Jumătatea inferioară a uşii se realizează din plasă de sârmă, iar cea superioară - din tablă metalică
12.Pe uşile punctelor de desfacere, la şoproane şi pe fâşiile de tablă trebuie indicate următoarele inscripţii:1) gaze petroliere lichefiate;
2) pericol de explozie;
3) numele şi adresa proprietarului;
4) programul de lucru;
5) produse inflamabile;
6) pericol de explozie;
7) fumatul interzis.13.În interiorul şoproanelor, buteliile se pot stivui în poziţie verticală, cu robinetul în sus, pe maximum două rânduri suprapuse, cele pline, şi pe cel mult trei rânduri, cele goale.
14.La exploatarea punctelor de desfacere a buteliilor trebuie respectate următoarele:1) în interiorul punctelor de desfacere şi pe o distanţă de 3 metri în jurul lor se interzice depozitarea oricăror obiecte sau materiale;
2) în interiorul punctelor de desfacere şi pe o distanţă de 10 metri în jurul acestora se interzice depozitarea buteliilor cu alte gaze şi a unor ambalaje cu produse petroliere lichide, cu excepţia stingătoarelor de incendiu cu CO2;
3) se interzice fumatul şi efectuarea lucrărilor cu foc deschis la o distanţă de 50 de metri de la punctele de desfacere;
4) se interzice staţionarea autovehiculelor la mai puţin de 10 metri de la punctul de desfacereDepozite de recipient transportabile cu gaze comprimate sau lichefiate
15.Depozitarea recipientelor transportabile cu gaze comprimate sau lichefiate se admite în construcţii cu un etaj, şoproane sau platforme exterioare.
16.Buteliile cu postament trebuie păstrate vertical, aşezate în grup în boxe sau stelaje, asigurate cu lanţuri sau alte dispozitive cu spaţii de acces între acestea.
17.Buteliile fără postament trebuie păstrate în poziţie orizontală pe rame sau stelaje din lemn, fără a se sprijini între acestea şi cu ventilele în aceeaşi direcţie.
18.Este interzisă depozitarea recipientelor cu gaze comprimate şi lichefiate pe căile de evacuare, scări, culoare şi coridoare.
19.Pe o rază de 10 metri în jurul depozitului cu butelii se interzice păstrarea oricăror materiale combustibile şi executarea lucrărilor cu foc deschis.
20.Este interzisă transportarea recipientelor cu gaze sub presiune împreună cu alte materiale sau substanţe combustibile şi periculoase, precum şi transportul de persoane la un loc cu acestea. De asemenea, se interzice transportul acestora în mijloace de transport pentru călători sau în alte mijloace de transport necorespunzătoare.
21. În cazul amplasării stației de alimentare cu produse petroliere la o distanță mai mare de 2 km de la unitatea de salvatori și pompieri, aceasta trebuie dotată cu motopompă, inventarul necesar și păstrate în încăperi încălzite.
22. În cazul hidranților exteriori de incendiu pe teritoriul sau în adiacența stației de alimentare cu produse petroliere, aceasta trebuie dotată cu coloane de incendiu și rezervă de furtunuri cu lungimea totală nu mai puțin de 200 de metri.
23. Stațiile petroliere trebuie să dispună de rezervă de spumogen în conformitate cu calculele corespunzătoare, dar nu mai puțin de 400 de litri. Testarea spumogenului se efectuează nu mai puțin decât odată în doi ani.
24. În jurul stațiilor petroliere trebuie amenajate fâșii antiincediu cu o lățime de cel puțin 10 metri (spațiu pavat cu material incombustibil acoperit cu nisip sau săpat periodic).
25. Angajații și personalul de deservire a instalațiilor tehnologice de pe teritoriul stației petroliere trebuie să urmeze cursurile de instruire primară în domeniul apărării împotriva incendiilor, cu obținerea certificatului de absolvire a acestora.Stațiile de alimentare cu produse petroliere trebuie să dispună de următoarele:
1) mijloace de primă intervenție, în caz de incendiu;
2) instalații de semnalizare, stingere și înștiințare, în caz de incendiu, în stare de funcționare;
3) legătură prin difuzoare între operator și conducătorii auto, în stare de funcționare;
4) amplasarea la intrarea pe teritoriu a plan-schemelor de amplasare a construcțiilor, a căilor de acces, a mijloacelor de primă intervenție în caz de incendiu, a surselor de alimentare cu apă a autospecialelor de intervenție în caz de incendiu;
5) instalarea indicatoarelor care interzic alimentarea buteliilor cu gaze de uz casnic.